Please enable Javascript to experience full features of this website.

Έλεγχος Βάρους

Έλεγχος Βάρους
Επιπλέον βάρος και επιπτώσεις

Ένας υγιής οργανισμός είναι προγραμματισμένος από την φύση του να διατηρεί ένα σταθερό βάρος, να πεινάει και να τρώει μόνον όταν χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία και να "καίει" πλήρως όλες τις θερμίδες που λαμβάνει.

Το επιπλέον βάρος είναι ο πρόδρομος ή κωδωνοκρούστης για πολλές παθήσεις. Το υπέρβαρο άτομο κινδυνεύει να αναπτύξει έως και εκφυλιστικές παθήσεις .Το γεγονός ότι συσσωρεύει πάχος παρά τις ενίοτε προσπάθειες να αδυνατίσει ,ακόμα και με εντατικά προγράμματα αδυνατίσματος, δείχνει μια παθολογία του οργανισμού του .

Στόχος της Φυσικοπαθητικής Διατροφολογίας είναι η παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών για την ζωτική σημασία της διατροφής και του τρόπου ζωής στην αναβάθμιση της συνολικής ψυχοσωματικής υγείας του ατόμου.

Σας δίνεται η ικανότητα να διαχειριστείτε και να αποκτήσετε τον έλεγχο του βάρους σας, μόνιμα και αποτελεσματικά και να πετύχετε αύξηση του επιπέδου υγείας σας με συγκεκριμένες αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Κανένα "μαγικό" χάπι ή δίαιτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματικότητα ,παρά μόνο να ταΐσει αβάσιμες ελπίδες για γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα.

Μόνιμη απώλεια βάρους

Είναι αναγκαίο, διεξοδικό και αποτελεσματικό τα προγράμματα που στοχεύουν στην μόνιμη και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις, απώλεια βάρους, να εμπεριέχουν επιστημονικά σύγχρονες και τεκμηριωμένες πληροφορίες όσον αφορά την διατροφή.

Πάρα πολλά έχουν ειπωθεί για δεκάδες «δίαιτες» ή «τρόπους», οι οποίες και οι οποίοι όμως, αποτυγχάνουν παταγωδώς (ακόμα και αν χάσουμε κιλά τα ξαναπαίρνουμε μόλις σταματήσουμε την δίαιατα). Τα εντατικά προγράμματα αδυνατίσματος, στέρησης, θερμιδομέτρησης, συνδυασμών, ολιγοφαγίας κ.α., είναι άχρηστα, και τις περισσότερες φορές επικίνδυνα για την υγεία. Αλλά και σε επίπεδο αίσθησης είναι σαδιστικά όταν προσπαθούν να στερήσουν τροφή από ένα άτομο που τελικά νοιώθει να μην χορταίνει ποτέ.

Ο ρόλος της ψυχολογίας του υπέρβαρου

Η ψυχολογία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου (ή του πολύ ισχνού-αδύνατου) πλήττεται σημαντικά. Συχνά λόγω της κατάστασής του, γίνεται αντικείμενο σχολιασμού, πολλές φορές χλευασμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης και αυτό επιφέρει ή είναι αποτέλεσμα, ψυχολογικών διαταραχών.

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Τα συναισθήματα ανεπάρκειας και ανικανότητας είναι κοινά μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από  διατροφικές διαταραχές.

Κατάθλιψη: Η ευμετάβλητη διάθεση, τα συναισθήματα απόγνωσης, ανησυχίας, απομόνωσης και μοναξιάς είναι αισθήματα κοινά για τους έχοντες διατροφικές διαταραχές.

Ενοχή: Οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές αισθάνονται συχνά ένοχοι, επειδή δεν θεωρούν ότι έχουν ικανοποιήσει τις προσδοκίες άλλων.
Τελειοθηρία: Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι τελειομανείς και επιθυμούν να επιτυγχάνουν με ότι ασχολούνται.

Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης

Καταλυτικός είναι ο παράγοντας της ψυχολογικής υποστήριξης.

Ένα συνδυαστικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού αλλά και προσώπου / προσωπικότητας , με την καταλυτική βοήθεια της ψυχολογικής υποστήριξης, μπορεί να δώσει τη λύση στην διαχείριση του βάρους. Ευκαιρία στο να διαχειριστεί και τον ψυχολογικό του κόσμο. Ψυχολογικός κόσμος ο οποίος, τις περισσότερες φορές, πρωταγωνιστεί στην ύπαρξη των παραπάνω (ή λιγότερων) από το κανονικό, κιλών.

Διατροφή όχι μόνο για απώλεια βάρους

Η διατροφολογική κατολίσθηση στην εποχή μας (και έπεται χειρότερη στο μέλλον), έχει τραγικές επιπτώσεις στην παθολογία του ανθρώπου. Λιγότερο από το 7% του πληθυσμού (ειδικά στις προηγμένες κοινωνίες) πεθαίνει από φυσικά αίτια. Το 93% των θανάτων αποδίδεται στις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, διαβήτης και πρόωρο γήρας. Τα πρωτεία έχουν οι καρδιοπάθειες, με το 40% των θανάτων σε άτομα μεταξύ 35 και 75 ετών, σκοτώνοντας έτσι ένα στα τρία άτομα στο δυτικό κόσμο. Ένας στους τέσσερις θα προσβληθεί από κάποιο είδος καρκίνου. Το ποσοστό καρκινοπαθών θα ανέλθει στο 50% μέχρι το 2018 - δηλαδή ένα άτομο στα δύο θα προσβάλλεται από κάποιο είδος καρκίνου. Το 80% των ατόμων ηλικίας από 50 ετών κι επάνω πάσχουν από αρθριτικά κάποιας μορφής. Ένας στους οκτώ (ιδιαίτερα νέους) θα υποφέρει από άσθμα ή βρογχικά προβλήματα. Ένας στους επτά από κάποια μορφή ψυχασθένειας. Μολονότι ο μέσος όρος ζωής στις δυτικές κοινωνίες έχει αναρριχηθεί περίπου στα 75 χρόνια, στην πραγματικότητα η αύξηση των αυτοκτονιών, των ψυχασθενειών και του στρες ρίχνουν το μέσο όρο ζωής στα 55 χρόνια! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μέσα από την διαχείριση του βάρους σας, ουσιαστικά εδραιώνετε, επίσης, συνθήκες για μια μακρόχρονη διατήρηση της ψυχοσωματικής σας υγείας.

Top