Please enable Javascript to experience full features of this website.

Αντιγήρανση - Αποτοξίνωση

Αντιγήρανση - Αποτοξίνωση
Τι είναι η γήρανση;

Η γήρανση στους ανθρώπους αναφέρεται σαν μια πολυδιάστατη διαδικασία οργανικής, ψυχολογικής και κοινωνικής αλλαγής. Πολλοί δεν κατανοούν την διαδικασία της γήρανσης και τις επιπτώσεις της. Δεν γνωρίζουν πώς να συντηρούν την υγεία τους, ούτε πώς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οργανισμού για να αποφύγουν το 'πρόωρο' γήρας. Η συντριπτική πλειονότητα των συμβατικών ιατρών φροντίζουν ανθρώπους που πάσχουν από νοσήματα τα οποία είναι άμεσες συνέπειες αυτό του πρόωρου 'εκφυλισμού'. Πολλά χρήματα και χρόνος σε ένα πρόχειρο 'μπάλωμα' των επιπτώσεων και συμπτωμάτων.

Πόσο μπορούμε να ζήσουμε;

Ποιο είναι το μέγιστο δυνατό της βιολογικής μας ηλικίας; 100, 150 ή παραπάνω χρόνια; Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει ο οργανισμός όταν του δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Σίγουρα ο εφικτός μέσος όρος ζωής δεν είναι η στατιστική απάτη που προωθείται και αναφέρει 75, 76, χρόνια η παρόμοιους ισχυρισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σχεδόν κανείς σήμερα δεν πεθαίνει από «φυσικά» αίτια ή «γηρατειά». Όλοι σχεδόν πεθαίνουν πρόωρα. Κυριολεκτικά γερνάμε γιατί αρρωσταίνουμε ,δεν αρρωσταίνουμε γιατί γερνάμε. Υπάρχουν σήμερα «γέροι» νεαρής ηλικίας και νέοι «γέροι». Ο υγιής άνθρωπος ο οποίος δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα ψυχοσωματικής ασθένειας, αλλά είναι αντίθετα γεμάτος ενέργεια, ζωτικότητα και ψυχική ευεξία, αποτελεί δυστυχώς την εξαίρεση που σπανίζει όλο και περισσότερο. Οι σημερινές κοινωνίες απαρτίζονται από «γερασμένους» ψυχικά και σωματικά ασθενείς, οι οποίοι ,απλά, στέκονται όρθιοι προσωρινά, και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να οριζοντιωθούν σε ένα κρεβάτι.

Πως πεθαίνουμε σήμερα;

Σήμερα λιγότερο από το 7% του πληθυσμού (ειδικά στις 'προηγμένες' κοινωνίες) πεθαίνει από φυσικά αίτια. Αντίθετα, περισσότερο από το 93% των θανάτων αποδίδεται στις λεγόμενες εκφυλιστικές αθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης κ.α. Τα πρωτεία έχουν οι καρδιοπάθειες, με το 40% των θανάτων σε άτομα μεταξύ 35 και 75 ετών, σκοτώνοντας έτσι ένα στα τρία άτομα στο δυτικό κόσμο. Ένας στους τέσσερις θα προσβληθεί από κάποιο είδος καρκίνου. Μελέτη που πραγματοποίησε το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Βρετανίας Μακμίλαν το έτος 1997, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι με τον σημερινό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το ποσοστό καρκινοπαθών θα ανέλθει στο 50% μέχρι το 2018 - δηλαδή ένα άτομο στα δύο θα προσβάλλεται από κάποιο είδος καρκίνου. Περισσότερα από το 80% των ατόμων ηλικίας από 50 ετών κι επάνω πάσχουν από αρθριτικά κάποιας μορφής, ενώ το ποσοστό ξεπερνάει το 90% σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών. Πολλά από αυτά τα άτομα θα καταλήξουν ανάπηρα, με ανυπόφορους πόνους και ανίκανα να ζήσουν το δεύτερο μισό της ζωής τους με αξιοπρέπεια και ηρεμία. Ένας στους οκτώ (ιδιαίτερα νέους) θα υποφέρει από άσθμα ή βρογχικά προβλήματα, και μάλιστα με τάσεις αύξησης αυτού του ποσοστού, ενώ ένας στους επτά από κάποια μορφή ψυχασθένειας. Μολονότι ο μέσος όρος ζωής στις δυτικές κοινωνίες έχει αναρριχηθεί (υποτίθεται) στα 75 χρόνια, στην πραγματικότητα το όριο αυτό μειώνεται σταθερά. Ειδικά σε ορισμένες εξαθλιωμένες κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής η αύξηση των αυτοκτονιών, των ψυχασθενειών και του στρες ρίχνουν το μέσο όρο ζωής στα 55 χρόνια. Ο άνθρωπος τείνει να αρρωσταίνει πιο εύκολα, πιο συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ αναρρώνει πιο δύσκολα και πιο αργά.

Παράγοντες που συντελούν στη γήρανση

Το άτομο είναι ένα σύνολο που αποτελείται από χημική, φυσική και ψυχολογική υπόσταση, με συγκεκριμένη κληρονομική προδιάθεση, και το οποίο αντιδρά στις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Αυτές είναι:

 • χημικές
 • φυσικές
 • ψυχολογικές

Η μη προσαρμογή του σε αυτές τις προκλήσεις έχει ως αποτέλεσμα την διαδικασία της πρόωρης γήρανσης.

Οι χημικές προκλήσεις είναι :

η ποιότητα της τροφής,οι τοξίνες του περιβάλλοντος και καθετί που εισέρχεται στον οργανισμό από τις ουσίες που το άτομο τρώει, πίνει και αναπνέει.

Οι φυσικές προκλήσεις είναι;

οι τραυματισμοί, οι απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, οι ακτινοβολίες (καλώδια υψηλής τάσης, κομπιούτερ, κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμμάτων, ασύρματες συνδέσεις internet κ.α.) και ο τρόπος ζωής, όπως εξαντλητικά ωράρια εργασίας, ελλιπής ύπνος, καταναγκαστικός αθλητισμός ή έλλειψη άσκησης.

Οι ψυχολογικές προκλήσεις είναι:

οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις που προκαλούν στρες, οι διάφορες εικόνες και παραστάσεις που δέχεται το άτομο από το περιβάλλον (τηλεόραση κλπ), καθώς και υπαρξιακά προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίζει (όπως το νόημα της ζωής).

Γήρανση και συμβατική προσέγγιση

Στην πλειοψηφία τους οι συμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης της γήρανσης, αφορούν εξωγενείς αισθητικούς τρόπους παρέμβασης. Λες και το πρόβλημα είναι να 'αλλάξουμε' ένα γερασμένο πχ, πρόσωπο και όχι να βρούμε και να αποκαταστήσουμε τα αίτια ενός 'γερασμένου ' προσώπου.

Η συμβατική προσέγγιση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την γήρανση επειδή:

 • Δεν ενεργεί προληπτικά, πριν εμφανιστεί μια πάθηση. Εξαιτίας ακριβώς της παράδοξης "τεχνο-ιατρικής" άποψης δεν εστιάζει τόσο σε προληπτική αγωγή, έτσι ώστε κάποιος να μην αρρωστήσει, αλλά συμπτωματολογική αγωγή, όταν κάποιος είναι ήδη άρρωστος.
 • Δεν ασχολείται με την πρόληψη της υγείας, αλλά με την ασθένεια, κανείς δεν πηγαίνει στο γιατρό ή στο νοσοκομείο επειδή είναι υγιής.
 • Δυσκολεύεται να παραδεχτεί ότι η αρρώστια δεν είναι μια κατάσταση που δημιουργείται ξαφνικά (όταν ο γιατρός μας ανακοινώσει ότι είμαστε άρρωστοι) αλλά είναι το αποτέλεσμα μια μακροχρόνιας διαδικασίας αυξανόμενης φθοράς του οργανισμού.

Ψευδαίσθηση υγείας και ομορφιάς

«Στις μέρες μας δαπανώνται πέντε φορές περισσότερα χρήματα στην έρευνα για την ανδρική ανικανότητα και την προσθετική στήθους στις γυναίκες, σε σχέση με αυτά που δαπανώνται για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer.

Ως εκ τούτου σε λίγα χρόνια θα έχουμε ηλικιωμένους με τέλεια στύση και ηλικιωμένες με μεγάλα βυζιά που όμως κανείς τους δε θα θυμάται σε τι χρησιμεύουν...»

Κορυφαία δήλωση: του διάσημου βραζιλιάνου ογκολόγου και συγγραφέα Drauzio Varella.

Γήρανση και Φυσικοπαθητική Ιατρική

Η Φυσικιπαθητική μέθοδος αντιγήρανσης:

 • Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, αναγνωρίζοντας πολύ πιο έγκαιρα τα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.
 • Προσπαθεί να διορθώσει τα αίτια που οδήγησαν αρχικά στην εμφάνιση της πρόωρης γήρανσης, και όχι να προσφέρει μόνο προσωρινή-εξωτερική ανακούφιση.(π.χ. μόνο αισθητικές επεμβάσεις)
 • Θεωρεί και γνωρίζει ότι ο οργανισμός του ανθρώπου μπορεί να "αυτοθεραπευτεί" φυσικά σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, να αποκαταστήσει λειτουργίες οργάνων και συστημάτων και να αναπλάσει ιστούς. Φυσικά, χωρίς χημική ή χειρουργική παρέμβαση, όταν του παρασχεθούν οι σωστές θεραπευτικές προσεγγίσεις, στην ποσότητα, ποιότητα και συνδυασμό που ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση.
 • Θεωρεί εξαιρετικής σημασίας, την εξέταση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τρόπου ζωής και σχέσεων του θεραπευόμενου, ως παράγοντα συνεχούς επιρροής στην ψυχοσωματική του κατάσταση και προωθεί την ψυχολογική του υποστήριξη.

Η Φυσικοπαθητική αντιγήρανση προλαμβάνει αλλά και αναστρέφει, όσο είναι δυνατόν-ανάλογα με την περίπτωση, παθολογικά νοσήματα όπως δερματικές αλλοιώσεις, πόνοι αρθρώσεων, χρόνια κόπωση, προβλήματα μνήμης και εγκεφαλικής απόδοσης, χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, προβλήματα νευρικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνιες εκφυλιστικές νόσους κ.α.

Αναγνωρίζει την τεράστια σημασία και παρέχει ψυχοσωματική υποστήριξη. Με τη βοήθεια φυσικών θεραπευτικών θεραπειών, υψηλής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας,  επιτυγχάνεται η «ιδανική υγεία» του ατόμου, και εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή σωματική – πνευματική - ψυχική ισορροπία και ευεξία σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο μύθος ότι: 'οι τροφές ελέγχονται & δεν είναι επικίνδυνες'

Σε ότι αφορά την τοξίνωση του οργανισμού, θα μπορούσα να προβάλλω ένα τεράστιο κείμενο με εκπληκτικές πληροφορίες για τα χιλιάδες τοξικά τα οποία σε καθημερινή βάση δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας. Θα μπορούσα να σας προβάλλω με λεπτομέρειες ποια είναι αυτά και τι τραγικές συνέπειες έχουν για την υγεία μας με συγκεκριμένα παθολογικά συμπτώματα.

Θα μπορούσα να σας εντυπωσιάσω λέγοντας ότι στα 31 από τα 32 είδη ευρείας κατανάλωσης από το ράφι των σούπερ-μάρκετ των Η.Π.Α ( όπως γάλα, αυγά, παγωτό, βούτυρο, τυρί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, είναι π.χ. μολυσμένα από έναν τοξικό επιβραδυντή φωτιάς! (ναι σωστά διαβάσατε) τον PBDE (καρκινογόνος, προκαλεί βλάβες στο νευρικό, ορμονικό και αναπαραγωγικό σύστημα), ουσία που χρησιμοποιείται στην ταπητουργία, στα ηλεκτρονικά και στην κατασκευή επίπλων. (ανακοινώθηκε στο Environmental Science & Technology)

Προτίμησα, όμως, να σας πω σύντομα και περιληπτικά το εξής παράδειγμα:

Υπάρχει μια συνηθισμένη γλυκαντική ουσία-πρόσθετο (δεν αναφέρω την μάρκα για ευνόητους λόγους). Χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 100! προϊόντα διαίτης, στα αναψυκτικά, στα επεξεργασμένα δημητριακά, στα κατεψυγμένα επιδόρπια, στα φάρμακα, υπάρχει ακόμη και σε συσκευασίες για την τσέπη.

Επειδή προκαλούσε καρκίνο του εγκεφάλου στα πειραματόζωα χρειάστηκαν 16 χρόνια μέχρι να επιτραπεί η κυκλοφορία της!

 • Το 1980 ειδική επιτροπή του αμερικανικού οργανισμού ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ψήφισε ομόφωνα κατά της χρήσης της.
 • Το 1981 «επιτράπηκε»η χρήση της σε ξηρά τροφή!.
 • Το 1983 «επιτράπηκε» η χρήση της σε ανθρακούχα ποτά!. (ο επίτροπος που «επέτρεψε» την χρήση της προσλήφθηκε στην εταιρία που παρασκευάζει την γλυκαντική ουσία.)
 • Το 1991 εκδόθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα προειδοποίηση για την τοξικότητά της (167 παρενέργειες)!.
 • Το 1992 η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. προειδοποίησε για μη εκτέλεση πτήσεων ,εκείνων οι οποίοι είχαν κάνει χρήση της ουσίας!.
 • Το 1998 το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας τεκμηρίωσε 88 συμπτώματα τοξικότητας για την συγκεκριμένη ουσία (μερικές: γενετικές ανωμαλίες, κατάθλιψη, διανοητική καθυστέρηση, κόπωση, όγκοι στον εγκέφαλο, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλτζχάιμερ, πάρκινσον)!.

Σήμερα η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται ακόμα κανονικά!! και ευρύτατα!! από τις βιομηχανίες τροφίμων της Αμερικής και 70 άλλων κρατών!!.

'Λοιπόν, πόσο προστατεύεστε από τους 'ελέγχους'; Τα συμπεράσματα δικά σας...'

Top