Please enable Javascript to experience full features of this website.

Φυσικοπαθητική Ιατρική

Φυσικοπαθητική Ιατρική
Τι υποστηρίζει η Φυσικοπαθητική Ιατρική;

Η Φυσικοπαθητική Ιατρική (NATUROPATHY MEDICINE) έχει διαμορφώσει τον ακόλουθο ορισμό της ασθένειας, ο οποίος αποδόθηκε για πρώτη φορά το 1995 στο συνέδριο "Η Δύναμη της Πρόληψης", που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο της Βρετανίας:

"Το άτομο είναι ένα σύνολο που αποτελείται από χημική, φυσική και ψυχολογική υπόσταση, με συγκεκριμένη κληρονομική προδιάθεση, και το οποίο αντιδρά στις προκλήσεις του περιβάλλοντος - χημικές, φυσικές και ψυχολογικές. Η μη προσαρμογή του σε αυτές τις προκλήσεις έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση παθήσεων".

Η Φυσικοπαθητική Ιατρική υποστηρίζει την θεραπευτική αγωγή που βασίζεται σε μια φυσική προσέγγιση, με επικεντρωμένο ενδιαφέρον περισσότερο στα αίτια μιας πάθησης και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η προσέγγιση ενός φυσικού θεραπευτή δεν υποστηρίζει μόνο τα συνήθη φάρμακα και τις χειρουργικές επεμβάσεις (που κάποιες είναι μια προσωρινή λύση , αλλά τις περισσότερες φορές ωθούν την πάθηση σε βαθύτερα επίπεδα ιστών ή την μετακινούν σε άλλα όργανα και σημεία του σώματος) ως την μόνη θεραπεία. Προτείνει και επικεντρώνεται στην τεράστια σημασία της αυτοΐασης του οργανισμού κάτω από τις κατάλληλες προτεινόμενες συνθήκες.

Πότε είμαι υγιής;

Σύμφωνα με τον δυτικό τρόπο αντίληψης αναφέρονται ως ασθενείς όσοι δεν είναι ικανοί προς εργασία και χρειάζεται να αναρρώσουν.
Ο ορισμός της υγείας, όπως διατυπώθηκε από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, είναι ο εξής: "Υγεία είναι η ολική σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία του ατόμου, και όχι μόνο η απουσία της ασθένειας".

Σύμφωνα με την Φυσικοπαθητική Ιατρική ένας οργανισμός είναι υγιής ,μόνο, όταν μπορεί να επιτελεί τις εξής τρεις δραστηριότητες:

 • Ανανέωση και αναπαραγωγή των κυττάρων που τον αποτελούν.
 • Παραγωγή ενέργειας για τις καθημερινές δραστηριότητες και  λειτουργίες του.
 • Άμυνα εναντίον παθογόνων μικροοργανισμών και τοξικών ουσιών.
 • Διεξοδική διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων.

Η υγεία δεν χάνεται ξαφνικά αλλά η έκπτωσή της είναι μια διεργασία που διαρκεί μεγάλο διάστημα. Μια αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται τις πρώτες ώρες, ενώ ένας καρκίνος χρειάζεται έως και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα είναι, ότι στα πρώτα στάδια της νόσου το άτομο δεν αντιλαμβάνεται, απαραίτητα, ότι είναι ασθενής.

Αποτελεσματικότητα Φυσικοπαθητικής Ιατρικής

Η Φυσικοπαθητική έχει εξαιρετικές διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες διότι:

 1. Αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για κάθε ασθενή.
 2. Κάνει χρήση της θεραυτικής διατροφολογίας.
 3. Δεν απευθύνεται στην φαρμακολογική (και μόνο) αντιμετώπιση της ασθένειας.
 4. Δεν αποδίδει το αίτιο των ασθενειών στα μικρόβια (και μόνο) και να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με τα αντιβιοτικά. Στην πραγματικότητα οι ασθένειες από τα μικρόβια οφείλονται στην εξασθένηση των φυσικών αμυντικών δυνατοτήτων του οργανισμού μας που είναι απόρροια δύο παραγόντων:
 • α) Στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού ως αποτέλεσμα των τοξινών και αλλεργιογόνων παραγόντων με τους οποίους βομβαρδιζόμαστε καθημερινά.
 • β) Στη δραματική μείωση των φιλικών προβιοτικών βακτηρίων και άλλων ορθών απαραίτητων διατροφικών στοιχείων, που χρειάζεται οργανισμός. Η μείωση αυτή οφείλεται στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
 1. Δεν θεωρεί την κληρονομικότητα ως δεδομένη και ως ένα παράγοντα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με φάρμακα. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά προβλήματα που προέχονται από «κακά» γονίδια μπορούν να αντιμετωπιστούν με την διατροφή όπως έχει δείξει η σύγχρονη επιστήμη της γενετική διατροφολογίας (Genetic nutritioneering).
 2. Κατανοεί την τεράστια σημασία των προβιοτικών βακτηρίων και άλλων ορθών στοιχείων, που υπάρχουν σε όλο τον οργανισμό σαν παράγοντα εξισορρόπησης, άμυνας κατά των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και παραγωγής χρήσιμων βιοχημικών ουσιών.
 3. Δεν εξετάζει το κάθε σύστημα του οργανισμού ξεχωριστά και μόνο. Στην πραγματικότητα ο οργανισμός είναι μια ολότητα και όλα τα συστήματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
 4. Λαμβάνει υπ'όψιν το σύνολο των παραγόντων που σχετίζονται με τον εκφυλισμό της υγείας. Οι παράγοντες αυτοί ξεκινούν από τη διατροφή και φτάνουν έως την ψυχολογία και το ηλεκτρομαγνητικό στρες.
 5. Κάνει βασικούς ελέγχους της υγείας του ασθενούς όπως είναι η ανάλυση τοξικότητας, το PH αίματος και ιστών .των υγρών του σώματος, τον έλεγχο έλλειψης διατροφικών στοιχείων, τον έλεγχο τροφικής δυσανεξίας, την υπάρχουσα τοξίνωση  κ.α.
 6. Εξετάζει τον παράγοντα «Ενέργεια του Σώματος» όπως γίνεται με την σύγχρονη Ενεργειακή ιατρική (Energy Medicine).

Διαφορές συμβατικής Ιατρικής & Φυσικοπαθητικής Ιατρικής

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές της Φυσικοπαθητικής Ιατρικής με την συμβατική ιατρική προσέγγιση;

 • Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, αναγνωρίζοντας και αξιολογώντας, πολύ πιο έγκαιρα τα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις.
 • Στόχος της η εύρεση και η αποκατάσταση των αίτιων, που οδήγησαν αρχικά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων, και δεν περιορίζεται στο να προσφέρει μόνο συμπτωματική προσωρινή ανακούφιση.
 • Θεωρεί ότι ο οργανισμός του ανθρώπου μπορεί να "αυτοθεραπευτεί" φυσικά σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ,όταν του παρασχεθούν οι σωστές διατροφικές ουσίες (τα "ορθά μόρια"), αποτοξινωθεί και όταν μάθει να διαχειρίζεται το στρες.

Συμβατική προσέγγιση & θεραπευτικό αδιέξοδο

Η συμβατική προσέγγιση δυσκολεύεται, δυστυχώς, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αυξανόμενη κρίση της ανθρώπινης υγείας, για δύο  κυρίως λόγους.

Πρώτος λόγος, επειδή εξ ορισμού δεν ασχολείται με την υγεία, αλλά με την ασθένεια (για του λόγου το αληθές, κανείς δεν πηγαίνει στο γιατρό ή στο νοσοκομείο επειδή είναι υγιής).

Δεύτερος λόγος, επειδή δυσκολεύεται ,ακόμη, να παραδεχτεί ότι η ασθένεια δεν είναι μια κατάσταση που δημιουργείται ξαφνικά, όταν ο γιατρός μας ανακοινώσει ότι είμαστε άρρωστοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα μια μακροχρόνιας διαδικασίας αυξανόμενης φθοράς του οργανισμού. Επομένως η συμβατική ιατρική δεν ενεργεί προληπτικά, πριν εμφανιστεί η πάθηση.

Εξαιτίας ακριβώς της τεχνολογικής εξέλιξης η συμβατική ιατρική είναι σχεδόν "τεχχο-ιατρική" και όχι φυσική ιατρική. Έπαψε έτσι να είναι η "ορθόδοξη" ιατρική (σύμφωνα με τις ιπποκρατικές αρχές) και βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση.

Πως μπορώ να είμαι υγιής;

Κάθε άνθρωπος αποτελεί μια ξεχωριστή μοναδική οντότητα, ακέραιη και ολοκληρωμένη που λειτουργεί σαν μια ολότητα σε σχέση με τον κόσμο που τον περιβάλλει. Κάθε ένας μας ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο και έχει διαφορετικές ανάγκες και παθολογικά ευρήματα.

Για την διατήρηση της υγείας χρειάζονται τα εξής:

 • σωστή και καθαρή τροφή, καθαρό νερό και οξυγόνο.
 • ψυχική και πνευματική ισορροπία.
 • ξεκούραση η οποία είναι εξαιρετικά απαραίτητη στον οργανισμό για να αναπληρώσει τις φθορές του.
 • αποτοξίνωση ιστών και οργάνων και αποφυγή εκ νέου τοξικών και ηλεκτρομαγνητικών μολύνσεων.
 • κατάλληλη άσκηση και αγχολυτική διασκέδαση.

Με τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης ίσως να μην μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς το άγχος, την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβαθμισμένη τροφή και την συνεχή τοξίνωση του οργανισμού. Κανένα τεστ ή διάγνωση ή ιατρική θεωρία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία του ατόμου που αισθάνεται πραγματικά υγιές, ίσως για πρώτη φορά στην ζωή του. Όπως και καμία εξέταση ή γνωμάτευση «ειδικών» ότι όλα «βαίνουν καλώς» και ότι οι συμβατικές εξετάσεις είναι «καθρέπτης» δεν μπορούν να πείσουν το άτομο που υποφέρει ότι «δεν έχει τίποτα» και ότι είναι όλα «στο μυαλό του».

Διαθέτουμε όμως πλέον διαγνωστικές μεθόδους και ισχυρά και αποτελεσματικά όπλα, πέρα από την απλή φαρμακευτική αντιμετώπιση ενός συμπτώματος. Μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο σύγχρονος επιβαρημένος τρόπος ζωής μας στην ψυχοσωματικής μας υγεία, στην κυτταρική θρέψη και στην λειτουργικότητα του οργανισμού μας.

Κάποιες απο αυτές τις μεθόδους είναι: Φυσικές, αφάρμακες, χωρίς παρενέργειες, θεραπευτικές μεθόδους.

Μερικές από αυτές είναι:

 • το τέστ τροφικής δυσανεξίας & υγείας (ΟΚtest),
 • οι ομάδες αίματος,
 • η αποτοξίνωση του γαστρεντερικού,
 • η αποτοξίνωση ήπατος, χοληδόχου κύστης &νεφρών,
 • η οξεοβασική ισορροπία(ph),
 • η κυτταρική θρέψη,
 • έλεγχος ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης.

Ομάδα αίματος... κλειδί για την υγεία μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ομάδα αίματος τους, εκτός και αν έχουν δώσει αίμα ή αν έχουν χρειαστεί μετάγγιση. Η ομάδα αίματος όχι μόνο δεν είναι ένας αδρανής παράγοντας αλλά παίζει έναν σημαντικότατο ρόλο στην διατήρηση και εξέλιξη της υγείας μας, στην ίδια την επιβίωσή μας. Η ομάδα αίματος είναι για τον καθένα μας ένα κυτταρικό «δαχτυλικό αποτύπωμα» και συνδέεται άμεσα με τις διατροφολογικές μας επιλογές. Ξετυλίγει πολλά από τα σημαντικά μυστήρια που συναντάμε στην αναζήτηση της υγείας, συνδέεται και επεξηγεί πολλές μορφές παθογένειας. Η κατανόηση της ομάδας αίματος, μας προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι κάθε άνθρωπος είναι εντελώς μοναδικός. Δεν υπάρχει λάθος τρόπος ζωής, σωστή ή λάθος διατροφή. Υπάρχουν μόνο σωστές ή λάθος επιλογές, με βάση το δικό μας προσωπικό γενετικό κώδικα, με βάση την δική μας κλινική κατάσταση, με βάση τις δικές μας ανάγκες και παθολογικά ευρήματα.

Αποτοξινωμένο & λειτουργικό έντερο... η πρώτη νίκη

Τα εντερικά προβλήματα και οι εντερικές παθήσεις προσβάλλουν, παγκοσμίως, ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε θεωρούνται πλέον συνήθεις.

Τα σύγχρονα πρότυπα διατροφής, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η χρόνια τοξίνωση του οργανισμού, η υπέρμετρη χρήση φαρμάκων, το στρες επιβαρύνει σε καθημερινή βάση το πεπτικό μας.

Καταπονείται από χιλιάδες χημικές, τοξικές ουσίες , καταπονείται από την ανάπτυξη χιλιάδων επιζήμιων παράσιτων και επιβλαβών μικροοργανισμών. Η εντερική παθολογία συνδέεται με δεκάδες παθολογικά συμπτώματα του οργανισμού. Ακόμα και σε όργανα ή συστήματα τα οποία θεωρούνται 'μη επηρεαζόμενα' από το γαστρεντερικό (διότι όλα τα συστήματα του οργανισμού βρίσκονται σε μια λειτουργική ισορροπία). Αποτοξινώνοντας το πεπτικό σύστημα και επιτυγχάνοντας μια ισορροπημένη και υγιή εντερική λειτουργία, πραγματοποιείται το πρώτο σημαντικό βήμα αποκατάστασης του οργανισμού.

Το γαστρεντερικό σύστημα θεωρείται διατροφολογικά ως η βάση της υγείας και η καλή του κατάσταση και λειτουργία είναι το πρώτο βασικό βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω θεραπευτική πορεία και αποκατάσταση παθολογίας. Αν υπάρχει ένα παθολογικό σύμπτωμα-πρόβλημα και αποκατασταθεί η λειτουργία του εντέρου, ανταποκρίνονται θετικά όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού και έτσι προλαμβάνεται ή ανατρέπεται την επιδείνωση πολλών παθήσεων.

Πάρτε την κατάσταση της υγείας σας στο ..ήπαρ σας

Το ήπαρ επιτελεί εκατοντάδες λειτουργίες και συνδέεται με όλα τα μέρη του σώματος. Κάθε στιγμή της ημέρας εμπλέκεται στην παραγωγή, επεξεργασία και επίδοση τεράστιων ποσοτήτων θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό. Λειτουργεί και ως αποτοξινωτικό εργοστάσιο, εξουδετερώνοντας, ορμόνες, αλκοόλες και συμβατικά φάρμακα.

Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, λίπη και πρωτεΐνες. Επιπλέον είναι επιβαρημένες με τεράστιες ποσότητες εντομοκτόνων, χημικών λιπασμάτων, αντιβιοτικών, χρωστικών, συντηρητικών, ορμονών. Η διασκέδαση περιλαμβάνει κατά βάση , έτοιμο βιομηχανοποιημένο φαγητό και ποτό σε ακατάλληλες ώρες και έλλιπή ή λανθασμένη εκγύμναση.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνεχής επιβάρυνση του ήπατος. Το ήπαρ το πιο πολύπλοκο όργανο μετά τον εγκέφαλο, έχει την εκπληκτική ικανότητα να αναπλάθεται έπειτα από τραυματισμούς, αλλά δεν είναι σε θέση να καθαρίσει το δικό του αποχετευτικό σύστημα.

Με την αποσυμφόρηση του ήπατος, τα 60 με 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο, θρεπτικές ουσίες και αποβάλλουν άχρηστα και επιβλαβή προϊόντα μεταβολισμού, διατηρώντας την ισορροπία νευρικού , ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτοξινωμένο και λειτουργικό ήπαρ σημαίνει υγεία.

Όποιος ενδιαφέρεται για την υγεία του, οφείλει να αποκαστήσει και  βεβαιωθεί ότι το ήπαρ του είναι καθαρό και αποτοξινωμένο.

«Το συκώτι κρύβει το μυστικό της πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου»
Δρ. Ζέντ Γκιόργκι, βραβευμένος με Νόμπελ

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία & υγεία

Σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι σε πλειάδα αφύσικων ακτινοβολιών από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ,τα καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ και των οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, τους μετασχηματιστές,  τα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το ασύρματο ίντερνετ (WI-FI), τα φορητά τηλέφωνα και τις βάσεις τους (DECT), τις συσκευές bluetooth, τα συστήματα συναγερμού, τους φούρνους μικροκυμάτων, τις ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, τις κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, τα ραντάρ του στρατού, των αεροδρομίων και των λιμανιών, τα μετεωρολογικά ραντάρ, τους δορυφόρους, το σύστημα επικοινωνίας της αστυνομίας (ΤΕΤRΑ) κ.α.

Η χρόνια έκθεση σε ακτινοβολία συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, μερικά! από αυτά είναι:

 • πρόωρη γήρανση,
 • διαταραχές ύπνου,
 • παχυσαρκία,
 • αυτοάνοσα,
 • καρκίνος,
 • αλτσχάιμερ,
 • αλλεργίες,
 • φλεγμονώδεις ασθένειες,
 • εξάντληση ανοσοποιητικού,
 • φθορά θυροειδούς και επινεφριδίων,
 • σεξουαλική δυσλειτουργία,
 • υπογονιμότητα,
 • αύξηση ελευθέρων ριζών στον οργανισμό,
 • αύξηση διαπερατότητας αιματοεγκεφαλικού φραγμού (απορρόφηση τοξινών από τον εγκέφαλο),
 • κατάθλιψη,
 • ευερεθιστότητα,
 • χρόνια κόπωση,
 • σκλήρυνση κατά πλάκας,
 • αυτισμός.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ακτινοβολίες που εκπέμπει η κινητή τηλεφωνία προκαλούν καρκίνο σε περισσότερα από το 80% των πειραματόζωων. Παρόμοιες απειλές υποκρύπτουν και οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές που δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία ορισμένων συχνοτήτων - από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέχρι τους φούρνους μικροκυμάτων (οι οποίοι έχει αποδειχτεί ότι αλλάζουν τη μοριακή δομή της τροφής σε τέτοιο βαθμό, ώστε την καθιστούν ξένη προς το ανθρώπινο σώμα, και πιθανώς καρκινογόνο. (Στην Ρωσία έχουν απαγορευθεί).

Οι ακτινοβολίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών επηρεάζουν μέσω των οφθαλμών το νευροφυτικό σύστημα και τον εγκέφαλο, και έχουν αρχίσει να προκαλούν πολλές παθήσεις, όπως πχ. το "σύνδρομο της επαναληπτικής νευροπάθειας", που γίνεται αντιληπτό ως αφόρητοι πόνοι στις αρθρώσεις των χεριών και των δακτύλων.

Ακτινοβολία επίσης χρησιμοποιείται και σε πολλά φρούτα και λαχανικά για αποστείρωση και αύξηση του χρόνου διατήρησής τους στα ράφια των υπεραγορών, κάτι που απειλεί την υγεία των καταναλωτών σε ανησυχητικό βαθμό, δεδομένου ότι η αλλοίωση εξαιτίας της ακτινοβολίας αυξάνεται από τα χημικά κοκτέιλ, που ήδη περιέχουν οι συγκεκριμένες τροφές.

Σε χώρους υψηλής χρήσης, όπως το υπνοδωμάτιο, ο χώρος εργασίας κα. δεν πρέπει να ξεπερνιόνται τα βιολογικά ασφαλή όρια μακροχρόνιας έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχουν θεσπίσει διάφοροι επιστημονικοί οργανισμοί, βασισμένοι  σε αυξανόμενο όγκο ερευνητικών δεδομένων για τις βιολογικές επιδράσεις των τεχνητών ακτινοβολιών.

Η υπέρβαση των ορίων αυτών δεν αφορά μόνο αυτούς που μιλάνε πολλές ώρες στο κινητό τους ή ζουν δίπλα σε γραμμές υψηλής τάσης!

Η τεράστια υποβολή μας σε ασύρματες ακτινοβολίες δεν οφείλεται  μόνο στη χρήση κινητών τηλεφώνων αλλά και σε πηγές συνεχούς εκπομπής όπως ασύρματα τηλέφωνα και ρούτερ γειτόνων, καμουφλαρισμένες και μη κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.

Η συχνότερη επιβάρυνση από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων δεν προκαλείται, μόνο, από τις γραμμές υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η., αλλά από την καλωδίωση των κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

διαβάστε περισσότερα στο menu :κατηγορία "προϊόντα-υπηρεσίες υγείας"

Top