Please enable Javascript to experience full features of this website.

Ψυχολογική Υποστήριξη

Ψυχολογική Υποστήριξη
Είσαι άνθρωπος και είναι δικαίωμα σου να έχεις ανάγκες..

«Αναρωτιόμουν, αν πραγματικά πίστευες ότι αυτός ο 'προσεκτικός' τρόπος τακτοποίησης της ζωής σου, θα διαρκούσε για πάντα....

Μπορώ να καταλάβω την έκπληξη σου..

Καλό παιδί-πιάνο-ξένες γλώσσες-πανεπιστήμιο-δουλειά-συγκρατημένος/η, ηθικός/ή ,έδωσες την καλύτερη εικόνα που μπορούσες ή το ακριβώς το αντίθετο.

Και τώρα; Πως ανταμείβεσαι; Σίγουρα όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Καλώς ήλθες στον πραγματικό, μη δίκαιο κόσμο. Ναι, μπορεί αρχικά να είναι απογοητευτικός αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι.. θα αρχίσει να ομορφαίνει.. ξέρεις πότε; όταν αρχίσεις να κάνεις πράγματα από εσένα για εσένα.

Πέρα από τις επιθυμίες των άλλων, πέρα από τα σχέδια των άλλων, πέρα από τις ζωές των άλλων, πέρα από τις αποφάσεις των άλλων, πέρα από τις συμβουλές των άλλων...

Εσύ που είσαι; , ποια είναι τα πράγματα που κάνεις και σου αρέσουν, ποια είναι τα πράγματα που σου αρέσουν αλλά δεν έχεις κάνει ακόμα, ποια είναι τα πράγματα που κάνεις και δεν σου αρέσουν ,ποιοι είναι οι φίλοι σου, οι επιθυμίες σου, οι ανάγκες σου, οι αποφάσεις σου, τα ερωτήματά σου, τα όνειρά σου;

Επιμένω ότι έχεις ξεκαθαρίσει αρκετά τι θέλεις να κάνεις.

Είναι μια διαδικασία που σίγουρα θα σε ξεβολέψει.

Σίγουρα χρειάζεται υπομονή, σίγουρα χρειάζεται επιμονή, σίγουρα θα αλλάξουν κάποιες υποτιθέμενες ισορροπίες, αλλά και σίγουρα θα σε κάνει να μπορείς να πατάς γερά στα πόδια σου, να απολαμβάνεις τις ιδιότητες και ικανότητες σου, να αντεπεξέρχεσαι στις δυσκολίες και στα αναπάντεχα, να μπορείς με άλλα λόγια να είσαι ευτυχισμένος...

Ξεκινούμε ένα ταξίδι.. δεν έχει σημασία ,μόνο, ο προορισμός, σημασία και διάσταση χρόνου και χώρου, έχει και η πορεία ...

Είσαι μια ξεχωριστή ύπαρξη...τι θα έλεγες, σιγά σιγά να προσδιορίζουμε τα όρια αυτής της ύπαρξης;

Ζήτα βοήθεια, για να πάρεις βοήθεια»

Τι είναι ευτυχία;

Η εσωτερική ευτυχία εκδηλώνεται όταν νοιώσει ο άνθρωπος αίσθημα ευεξίας σε επίπεδο:

 • σωματικό
 • συγκινησιακό
 • διανοητικό

Η ευτυχία είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να εκπληρώσει ο άνθρωπος τον κύριο σκοπό της ζωής του, την ανάβαση προς ικανοποιητικότερα στάδια.

Το ανθρώπινο πνεύμα λοιπόν είναι στενά ενωμένο με τον 'σωματικό' οργανισμό σε ένα μοναδικό ενιαίο σύνολο.

Σωματικό επίπεδο

Έχει σχέση με την ανατομία, την φυσιολογία, με το φυσικό σώμα και τα συστήματα του οργανισμού όπως Νευρικό, Κυκλοφορικό, Ενδοκρινικό, Πεπτικό, Αναπνευστικό, Αναπαραγωγικό, Σκελετικό, Μυϊκό.

Συμπτώματα σωματικής διαταραχής

Τέτοια είναι διαταραχές του:

 • Εγκεφάλου
 • Καρδιάς
 • Ενδοκρινικού συστήματος
 • Ήπατος
 • Πνευμόνων
 • Νεφρών
 • Σκελετού μυών
 • Δέρματος

Συγκινησιακό επίπεδο

Το επίπεδο αυτό είναι η κεραία του μηχανισμού που συλλαμβάνει συγκινησιακά ερεθίσματα από το περιβάλλον και λειτουργεί σαν μέσον έκφρασης συναισθημάτων, ενεργειών και διαταραχών που εκδηλώνονται στο άτομο. Τέτοια είναι :αγάπη, μίσος, χαρά, λύπη, ηρεμία, άγχος, εμπιστοσύνη, οργή, θάρρος, φόβος, κλπ.

Συμπτώματα συγκινησιακής διαταραχής

Τέτοια είναι διαταραχές όπως:

 • Κατάθλιψη
 • Απάθεια
 • Μελαγχολία
 • Αγωνία
 • Φοβίες
 • Άγχος
 • Εκνευρισμός
 • Αίσθημα ανικανοποίητου

Διανοητικό επίπεδο

Το ανώτερο και σπουδαιότερο επίπεδο για τη λειτουργία του ανθρώπου.Το διανοητικό καταγράφει τις αλλαγές στην αντίληψη και συνείδηση. Οι αλλαγές ξεκινούν από εσωτερικά η εξωτερικά ερεθίσματα και καταγράφονται σε αυτό το επίπεδο.

Συμπτώματα διανοητικής διαταραχής

Τέτοια είναι διαταραχές όπως:

 • Διανοητική σύγχυση
 • Παραλήρημα
 • Παρανοϊκές ιδέες
 • Παραισθήσεις
 • Ληθαργική κατάσταση του νου
 • Διανοητική νωθρότητα
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Προβλήματα μνήμης
 • Αφηρημάδα

Ανάπτυξη προσωπικότητας

Ψυχοσωματικά προβλήματα, διαταραχές συμπεριφοράς, επικοινωνίας, συναισθηματικής έκφρασης, διαχείριση άγχους, αντιμετωπίζονται προληπτικά αλλά και θεραπευτικά με Ολιστικό επιστημονικό τρόπο προσέγγισης.

Παρέχεται εξειδικευμένη φροντίδα σε:

 • ενήλικες
 • έφηβους
 • ζευγάρια
 • γονείς
 • ατομικά
 • ομαδικά

Στόχοι:

 • Απελευθέρωση και εξέλιξη της προσωπικότητας.
 • Απόκτηση συναισθηματικής ασφάλειας.
 • Διεξοδική και ωφέλιμη αντιμετώπιση σε ερεθίσματα και πιέσεις της καθημερινότητας.
 • Αποτοξίνωση και απεξάρτηση από ουσίες και νοσηρή λήψη τροφής.
 • Επίτευξη και αποκατάσταση υψηλού επιπέδου ψυχοσωματικής υγείας.
 • Προετοιμασία και υποστήριξη για την μέλλουσα μητέρα και τον πατέρα.

Φυσικοπαθητική ψυχολογία και υγεία

Ένας υγιής οργανισμός αποτελεί προϋπόθεση για την ηρεμία του ψυχικού κόσμου του ατόμου, καθώς μειώνονται σημαντικά τα διάφορα συναισθήματα κατάθλιψης, εκνευρισμού, απαισιοδοξίας κλπ. (τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις βιοχημικές ανισορροπίες του σώματος).

Συγχρόνως αυξάνεται η αίσθηση ευεξίας, αφού πλέον ισορροπούν οι βιοχημικές εκκρίσεις του εγκεφάλου.

Αυτές που αποκαλούμε "ψυχικές ασθένεις", είτε προέρχονται από βιοχημικά αίτια ή οπωσδήποτε εκφράζονται και ελέγχονται από βιοχημικές εκκρίσεις του σώματος. Ένας υγιής και ισορροπημένος οργανισμός είναι πιο δύσκολο να παρουσιάσει ψυχικές παθήσεις, σε σχέση με έναν μη-ισορροπημένο. Αντίθετα, ένας μη-ισορροπημένος οργανισμός εμφανίζει πάντα κάποια μορφή ψυχασθένειας, αρχίζοντας από ελαφριές διακυμάνσεις συναισθηματικής αστάθειας και απαισιοδοξίας, και φτάνοντας μέχρι σοβαρές εκδηλώσεις παράνοιας και σχιζοφρένειας - συμπεριλαμβανομένων όλων των καταστάσεων μεταξύ αυτών των άκρων. Αν για παράδειγμα, ένα σωματικά υγιές άτομο (με τη διατροφολογική έννοια) πληροφορηθεί το ατύχημα ενός προσφιλούς του προσώπου, θα αντιμετωπίσει διαφορετικα το αναπόφευκτο στρες (πιο ψύχραιμα), από κάποιο άλλο άτομο, το οποίο λόγω πχ. εξασθένησης των επινεφριδίων και δυσλειτουργίας των νευροδιαβιβαστών του νευρικού συστήματος από χρόνιες διατροφικές ελλείψεις, θα αισθανθεί μεγαλύτερη πίεση, και επομένως θα προσαρμοστεί πολύ πιο δύσκολα στη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε ξαφνικά.

Φυσικοπαθητική ψυχολογία και εξαντλητικός ρυθμός ζωής

Σήμερα όμως, ο άνθρωπος δεν εθίζεται μόνο σε εξωγενείς χημικούς παράγοντες, αλλά και στις βιοχημικές εκκρίσεις του ίδιου του σώματός του. Οι αθλητές και αυτοί που ασκούνται τακτικά και εντατικά γνωρίζουν καλά την ευφορία που τους δημιουργείται και η οποία τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν. Άτομα που είναι επαγγελματικά δραστήρια (ειδικά σε δικές τους επιχειρήσεις) αισθάνονται μεγάλη ευεξία όταν κλείσουν μια  δουλειά ή αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια σοβαρή πρόκληση.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αίσθηση ευεξίας και ευφορίας που δημιουργείται, οφείλεται στις βιοχημικές εκκρίσεις του οργανισμού, ο οποίος κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει το στρες που δημιούργησε η φυσική άσκηση ή το επαγγελματικό πρόβλημα ή πρόκληση. Έχοντας συνδυάσει την αίσθηση ευεξίας με τις προκλήσεις, το άτομο συνεχίζει τώρα να τις επιδιώκει όλο και πιο συχνά για να πάρει τη βιοχημική του δόση, ζώντας όμως έτσι σχεδόν μόνιμα σε κατάσταση στρες. Αυτή η τάση είναι γνωστή ως "σύνδρομο της αδρεναλίνης", και χαρακτηρίζει το σημερινό τρόπο ζωής. Φαίνεται ότι ζούμε στην εποχή της αδρεναλίνης και του εθισμού μας στα διάφορα χημικά, εξωγενή και ενδογενή, αφού προωθείται και ενθαρρύνεται από τις κοινωνικές απαιτήσεις να παράγουμε όλο και περισσότερη δουλειά σε όλο και λιγότερο χρόνο για να είμαστε "επιτυχημένοι".

Παρόλο που ο εθισμός του ατόμου στα χημικά του ίδιου του σώματός του δεν είναι τόσο προβληματικός όσο ο εθισμός του σε εξωγενή χημικά, παραμένει ωστόσο το πρόβλημα της εξεύρεσης των ορθών-θρεπτικών μορίων που απαιτούνται για να διατηρήσουν αυτή τη συνεχή χημική κινητοποίηση, ώστε να αποφευχθεί η έλλειψή τους από άλλες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Η αποτυχία αναπλήρωσής τους σε ικανοποιητικές ποσότητες οδηγεί βαθμιαία στην εξάντληση του οργανισμού και στην εμφάνιση πολλών παθήσεων.

Το διατροφικά εξαντλημένο άτομο (και δεν μιλούμε για ποσότητα αλλά για ποιότητα τροφής), εκτός από τα ψυχοσωματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, εμφανίζει επίσης συχνά απο αντικοινωνικές έως και εγκληματικές τάσεις. Πχ. η κλεπτομανία, η βίαιη συμπεριφορά και η ανάγκη νοσηρών σχέσεων με  τους γύρω του (και τον ίδιο του τον εαυτό πολλές φορές) αποτελεί κατάληξη βιοχημικής ανισορροπίας του οργανισμού, η οποία το κάνει να αισθάνεται απειλούμενο, ανασφαλές και ευάλωτο.

Φυσικοπαθητική ψυχολογία και στρες

Τα χημικά "αντι-στρεσικά" του σώματος κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν αυτό που το άτομο υποσυνείδητα θεωρεί ως απειλή της βασικής αρχής που διέπει την ύπαρξή του, δηλαδή της επιθυμίας να επιβίωσει με οποιονδήποτε τρόπο. Οι αντι-στρεσικοί μηχανισμοί του σώματος ελέγχονται από τις επινεφρίνες (αδρεναλίνες) και τους νευροδιαβιβαστές, τα οποία εξαρτώνται από πολλά μόρια, όπως τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Β5 και C5, η λεκιθίνη και ο ψευδάργυρος (μεταξύ άλλων). Οι ανισόρροπες εκκρίσεις αυτών των χημικών (εξαιτίας της εξάντλησης των ορθών-θρεπτικών μορίων) κάνουν το άτομο να εκλαμβάνει ως απειλή το παραμικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά - και το οποίο θεωρείται πλεόν "βουνό". Σε πολλές περιπτώσεις το άτομο αυτό βρίσκει δυσκολία ακόμη και στη λήψη απλών αποφάσεων. Το βιοχημικό μήνυμα που λαμβάνει το σώμα σε μόνιμη σχεδόν βάση (λόγω ακριβώς της δυσλειτουργίας ορμονών και νευροδιαβιβαστών) είναι ότι απειλείται σχεδόν πάντοτε, ακόμη και από την παραμικρή διακύμανση της καθημερινότητας. Οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές που είναι εκτός ελέγχου, είτε υπολειτουργούν, είτε υπερλειτουργούν και εκκρίνονται σε χρονικές στιγμές άσχετες και εκτός συγχρονισμού με την πραγματικότητα και το μέγεθος της απειλής. Έτσι, το άτομο οδηγείται βαθμιαία σε έμμονες ιδέες, παραισθήσεις, απαισιοδοξία, κατάθλιψη ακόμα  και ψυχοπάθεια.

Το υγιές άτομο (με τη διατροφολογική έννοια) θα αντιμετωπίσει συνήθως την απειλή με ισορροπημένες εκκρίσεις των ορμονών και ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του, εξετάζοντας το μέγεθος της απειλής λογικά και σε συνάρτηση με το τι πραγματικά αντιπροσωπεύει για την ύπαρξή του, χωρίς να αισθάνεται περισσότερη πίεση από όση χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι, το ίδιο ψυχικό ερέθισμα προκαλεί δύο τελείως διαφορετικές αντιδράσεις σε δύο διαφορετικά άτομα, ανάλογα με τα επίπεδα της σωματικής τους υγείας.

Φυσικοπαθητική ψυχολογία και εξαρτησιογόνες ουσίες

Το μέγεθος της επίδρασης που ασκούν οι διάφορες σωματικές βιοχημικές εκκρίσεις σε αυτό που αποκαλούμε "ψυχικό κόσμο" (στα συναισθήματα, στις ιδέες και στην προσωπικότητα), είναι εμφανές από εκατομμύρια παραδείγματα ατόμων που καταφεύγουν σε χημικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Τέτοιες λύσεις συμπεριλαμβάνουν το αλκοόλ, τα καταπραϋντικά και τα ναρκωτικά - όλα αυτά τα εξωγενή χημικά που μιμούνται τα ενδογενή σωματικά χημικά και έχουν τις ίδιες βιοχημικές υποδοχές στο σώμα με πολλά ορθά μόρια. Έτσι, όταν τα άτομα αυτά λαμβάνουν εξωγενείς αντι-στρεσικούς παράγοντες, θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.Ο εγκέφαλος αυτών των ατόμων δεν μπορεί να εκτιμήσει κάποιον λόγο πραγματικής ανησυχίας και υπαρκτής απειλής, μπλοκαρισμένος από ένα πλαστό χημικό μήνυμα.

Ένας από τους λόγους που κάνει τα εξωγενή χημικά, εθιστικά στο σώμα, είναι ακριβώς αυτή η ικανότητά τους να ερεθίζουν τα ίδια εγκεφαλικά κέντρα που ερεθίζουν και τα ορθά-διατροφικά μόρια, κι έτσι να μιμούνται τις φυσιολογικές χημικές εκκρίσεις του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, ένα από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που επιφέρουν αυτές οι ουσίες είναι φυσικά και το γεγονός ότι αποθαρρύνουν το σώμα να εκκρίνει τα δικά του χημικά, αυξάνοντας την εξάρτηση του ατόμου από την εξωγενή προμήθευσή τους. Ταυτόχρονα, εξαντλούν τα αποθέματα πολλών ορθών μορίων που απαιτούνται για την αποτοξίνωσή τους και προάγουν βαθμιαία την κυτταρική φθορά - ειδικά του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του ήπατος. Δεδομένου ότι προκαλούν επίσης στο άτομο την ψευδαίσθηση ότι "όλα είναι εντάξει" (ακόμη και όταν υφίστανται σοβαροί λόγοι ανησυχίας), του δημιουργούν πλασματική ψυχοσωματική χημική ευφορία, αποκόπτοντάς το από την πραγματικότητα και κάνοντάς το να ζει κυριολεκτικά "στο δικό του κόσμο".

Φυσικοπαθητική ψυχολογία και παραβατικότητα

Πολυάριθμες κλινικές έρευνες και εκτενής επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και εγκληματικότητας, καθώς έχει αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία και με στατιστική βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο των ψυχασθενών, αλλά και των αντικοινωνικών ατόμων, έχουν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις ορθών-διατροφικών μορίων, ειδικά ψευδαργύρου, βιταμίνης C, βιταμίνων της ομάδας Β, και ζωτικών λιπαρών, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα αμινοξέα, όπως η φαινυλαλανίνη, η τυροζίνη και η τρυπτοφάνη, που είναι οι πρόδρομοι σειράς νευροδιαβιβαστών και ορμονών στο σώμα. Τα άτομα αυτά έχουν επίσης βρεθεί ελλιπή σε αρκετά ενζυμικά συστήματα και παρουσιάζουν σοβαρές μεταβολικές δυσλειτουργίες.

Ο οργανισμός "Φυσική Δικαιοσύνη" της Βρετανίας, αλλά και πολλοί διατροφολόγοι ερευνητές, ηγούνται μιας παγκόσμιας προσπάθειας επιμόρφωσης των αρχών σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Κλινικές έρευνες σε άτομα που αδικοπραγούν επανειλημμένως και παθολογικά, δείχνουν ότι η βελτίωση της διατροφής τους (έστω και σε μικρό βαθμό), αλλάζει θεαματικά και τη συμπεριφορά τους. Πολλά από αυτά τα άτομα φαίνεται πως ξυπνούν από ένα λήθαργο παραφροσύνης, σταματούν να αδικοπραγούν και ξεκινούν να ζουν μια δημιουργική ζωή, χωρίς περαιτέρω εγκληματικές τάσεις.

Οι έρευνες αυτές είχαν ιδιαίτερη επιτυχία σε παιδιά και εφήβους των οποίων η διατροφή βασίζεται συνήθως στις λεγόμενες "γρήγορες τροφές - σκουπίδια", σε γλυκά και τονωτικά διάφορων ειδών (από αναψυκτικά μέχρι ποτά), εξαιτίας συνήθως των οικογενειακών περιστάσεων, όπου και οι δύο γονείς εργάζονται και δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν φαγητό στο σπίτι ή να επιβλέψουν τη διατροφή των παιδιών τους.
Τα άτομα αντιδρούν αλλεργικά σε κάποιες από τις ουσίες που περιέχουν οι διάφορες έτοιμες τροφές και τα ποτά. Οι αντιδράσεις αυτές όμως, αντί να εκδηλώνονται μόνο σωματικά (ως δερματικές παθήσεις κλπ.), εμφανίζονται και βιοχημικά, ως προβληματική συμπεριφορά που συνοδεύεται από πονοκεφάλους, υστερίες, ταχυπαλμία και αμόκ.

Φυσικοπαθητική ψυχολογία και λύση

Είναι προφανές λοιπόν, ότι το άτομο μπορεί χάρη σε μια κατάλληλη διατροφολογική παρέμβαση και αποκατάσταση και μέσω των βιοχημικών εκκρίσεων του εγκεφάλου, να μειώνει το κόστος προσαρμογής στις ψυχολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις . Να διαχειρίζεται την πίεση και το στρες που αυτές προκαλούν και να αυξάνει τα φυσιολογικά επίπεδα ικανοποίησης και ευεξίας πολύ περισσότερο και μονιμότερα από όσο του προσφέρουν τα διάφορα εξωγενή τονωτικά, τα ναρκωτικά, οι χημικές ουσίες, οι ψυχαναγκαστικές 'συνήθειες', το αλκοόλ. Χωρίς να πληρώνει και το μεγάλο τίμημα των ψυχολογικών δυσλειτουργιών και της ψυχοσωματικής εξαθλίωσης που αναπόφευκτα επιφέρουν.

Μπορεί πραγματικά να απολαμβάνει την καθημερινότητα.

Top